dinsdag 30 mei 2017

Kamp Westerbork

We hebben een bezoek gebracht aan Kamp Westerbork. Het door de nazi's tussen van 1 juli 1942 en 12 april 1945 gebruikte doorgangskamp waar vandaan in die tijd 102.000 Joden en 245 Roma werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Tsjechië en Polen.

 We bekijken eerst een in de oorlog, in Westerbork gemaakte film en bezoeken het kleine maar indrukwekkende museum.


 Nederland had in de vooroorlogse jaren vele Joodse gemeenten. Ongeveer 75 procent heeft de Holocaust niet overleefd.

 Na de tweede wereldoorlog zag de kaart er heel anders uit. 
Met een pendelbus worden we naar het voormalig kamp gebracht, de aanblik van één van de oude treinwagons is heel confronterend.

 Op de appelplaats staan 102.000 steentjes ter herinnering.....
Waar eens barakken stonden, bloeien nu duizenden lupines.
Het Nationaal Monument Westerbork is een oorlogsmonument op de plaats waar de spoorrails vanuit Hooghalen in het Kamp Westerbork eindigden en vanwaar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken. Het is ontworpen door oud-gevangene Ralph Prins en onthuld door koningin Juliana in 1970.

 Het zijn twee omhoogstaande, omgekrulde spoorstaven op 97 bielzen. Daarvan liggen er 93 vast onder de rails. Elke biels verwijst naar één van de treinen die vanuit Westerbork vertrokken. Vier bielzen liggen los van de rails en symboliseren vier transporten waarmee Joden van elders in Nederland naar de kampen in Oost-Europa vertrokken.



 Het is heel dubbel om hier rond te lopen. Belangrijk dat deze plek te bezoeken is, voor ons, wiens ouders de oorlog hebben meegemaakt maar ook voor onze kinderen, kleinkinderen en toekomstige generaties. Er waren veel schoolklassen uit Nederland en Wales toen wij er waren, goed dat scholen hier aandacht aan besteden.

Ook heerlijk de tijd gehad om met lapjes te spelen. Ik ben begonnen aan de 'Polak Cirkels'.
Het origineel is een Antieke quilt uit Amerika in het bezit van de Amsterdamse familie Polak. Ik zag de quilt op de tentoonstelling bij de familie Polak een paar jaar geleden en sindsdien stond ie op mijn WIM lijstje.

De eerste cirkel is klaar, ze worden allemaal verschillend en de achtergrond wordt okergeel.
Happy Stitching!
Yvonne

8 opmerkingen:

Ineke zei

Indrukwekkend, daar wordt je stil van.
Succes met je project
Groetjes, Ineke

Kyle zei

Your visit to the camp is a sober reminder. One that should not be forgotten. Love the beginning of your newest project. Are you using a pattern or drafting it yourself?

Jocelyn is Canadian Needle Nana zei

I kept getting the shivers as I read about your tour. Such a place for such memories of evil done human to human. I couldn't believe all the lupines. They grow in my home province of Newfoundland in the wild and are so beautiful this time of year.
Your new project is so lovely and your work is beautiful Yvonne. This will be amazing.

Gayle zei

Kyle & I had the same reaction - what a sobering experience it was to visit this place.

I have made ONE mariners compass type block and I think that's the only one I'll attempt. I admire your work!

Marja zei

Lijkt mij heel indrukwekkend daar in Westerbork, staat ook op mijn lijstje om nog eens heen te gaan.
Leuk dat je ook 'aan de cirkels' bent.

Groet,

BezigeBijMirjam zei

Iedereen mt eigenlijk wel een keer Westerbork bezoeken. Om te herinneren, om te beseffen. Wij zijn er jaren geleden ooit met de kinderen geweest. Twee jaar terug nog over het terrein gefietst en ons voorgenomen om nog eens het museum te bezoeken.
AH,ha, dus het wordt de "Polak" quilt. Mooi! Die heeft Marja toch ook gemaakt?

Dawn zei

Your new project is so very beautiful!! I love it.

These sobering reminders of history are very important, more people need to see them. Ugly history is too easily forgotten. Thank you for writing about this.

Unknown zei

Heartbreaking what took place. The feelings you must have felt visiting this place.