Gisteren met Martine en Yvonne H. van de Bee met de trein naar Amsterdam getogen. Na de koffie in een oude Amsterdamse kroeg (altijd gezellig) moesten we natuurlijk eerst even langs de mooie stoffen bij Den Haan en Wagenmakers.
Toen we langs het Koninklijk Paleis op de Dam liepen zagen we dat die open was voor publiek en besloten we spontaan naar binnen te gaan. Dat is het heerlijke van een dagje Amsterdam, er komt altijd wel weer iets leuks voorbij om te doen of te bekijken. Een dag is hier altijd te kort vind ik.
Al bij binnenkomst waren we blij met onze spontane beslissing. We dwaalden door kamers met namen als de Schepenzaal, Thesaurie Extraordinaris en Vroedschapskamer en genieten van de pracht en praal.
De schitterende details in de hoge plafonds, al het marmer dat in het gebouw is verwerkt, het beeldhouwwerk.....prachtig. Ik begrijp nu de glimlach op Maxima's gezicht als ze hier op het bordes wuift naar 'het volk'. Je zal als burgermeisje toch maar binnenkomen in deze overdaad aan rijkdom en historie.
Na de lunch liepen we door een druk maar heerlijk zonnig Amsterdam naar de Prinsengracht.
Wat geweldig dat deze mensen een deel van hun prachtige collectie Antieke Amerikaanse quilts geheel belangeloos tentoon stellen. Mevrouw Polak had er overduidelijk veel plezier in dat iedereen haar mooie quilts zo konden waarderen en nam de tijd om wat wetenswaardigheden met ons te delen.
Sterrenquilt uit 1850
Friendship Applique Album, Baltimore 1860
Ook zo schitterend in al zijn eenvoud deze miniature nine patch uit 1880 (upstate New York)
Deze top is ook geweldig, jammer dat er (nog) geen quilt van is gemaakt alhoewel nu de achterkant van de top te zien is en dat is ook een prachtgezicht!
Ook al zo'n meesterwerk deze kleine driehoekjesquilt (13.158 stukjes) gemaakt in Ohio tussen 1891 en 1911. De maakster heeft in heeft in het eerste driehoekje waar ze mee begon de datum 1891 geborduurd en in het laatste 1911. Heel bijzonder. (Leuk idee om te doen in mijn Dear Jane)
En wat te denken van de top die over de stoel hangt? Gemaakt in 1900 en bestaande uit 30.000 stukjes! We vroegen ons af hoe het leven van de maakster eruit gezien moet hebben. Vast iemand met héél veel vrije tijd!
Deze Mariner's Compasse uit 1850, Pennsylvania vonden we alledrie erg mooi. Door het stofgebruik lijken het verschillende patronen van de cirkels maar ze zijn allemaal eender.
Ja......en dan mijn eigen bescheiden resultaat van de afgelopen week, de eerste twee blokjes van de laatste rand van 13.
En dan was er nog de Give-Away, er moest een winnaar worden getrokken uit de vele volgers die een berichtje achterlieten op mijn blog tijdens mijn Quiltreis. Wat heb ik jullie commentaren weer met plezier gelezen, dank daarvoor!
Sommigen van jullie reageerden zelfs op elk berichtje dus dat werden heel veel kleine briefjes die gemaakt moesten worden. Rosa was supertrots dat ze de winnaar mocht trekken.
Noa, van harte gefeliciteerd! mail me even je adres dan stuur ik je het gewonnen cadeautje op.
Happy Stitching!